събота, 14 март 2009 г.

Коктейл с тиква връща усмивката

Пролетната умора вече ви е налегнала? Чувствате се изтощени и депресирани от дългата зима? Вдигате кръвно, мъчи ви язвата или пък искате да стопите няколко килца? Най-доброто решение за вас е едно - сокотерапията. Плодовите и зеленчуковите фрешове съдържат голямо количество захари, витамини, минерали, фитонциди, ензими, багрилни и ароматни вещества, органични киселини, вода, пектини и аминокиселини. Натуралните прясно приготвени сокове се усвояват много бързо - за 15-30 минути - действието им е мълниеносно. Диетолозите препоръчват някои съчетания на плодове и зеленчуци като особено полезни при различни здравословни проблеми. Вижте и решете какъв коктейл да си забъркате.

Моркови срещу депресията
Пролетната депресията ви е налегнала? Прогонете я със сок! И нека е от моркови. Оранжевият фреш е най-полезният сред зеленчуковите сокове. Богат е на витамини и микроелементи. И отлично се съчетава с други зеленчуци, а и плодове. При редовна употреба тонизира организма, спомага за доброто храносмилане, поддържа работата на бъбреците, повишава имунитета, подобрява функциите на нервната и хормоналната система.

Ябълки за вечна младост
Сокът от ябълки е първи "приятел" на суетниците. Нискокалоричен е, съдържа много желязо, а и помага за извеждането на камъните от бъбреците. Ябълките са богат и на пектин, който прочиства организма. Укрепва сърдечно-съдовата система и извежда тежките метали от организма. И най-интересното - съдържа фруктови киселини, които забавят стареенето на клетките и ни поддържат млади и свежи.

Целина за отскок
Да, вярно е - сокът от целина не може да се "похвали" с чудесен вкус. Но пък е супербогат на микроелементи - натрий, магнезий, желязо, които са особено полезни за кръвта. Сокът от целина повишава общия тонус на организма и има диуретично и слабително въздействие. Заради това е особено подходящ за хора с нарушена обмяна на веществата и тези, които се усещат липса на енергия.

Тиква за пухкавите
В случай, че имате проблеми с килцата, добре е да си забърквате по чаша тиквен сок. "Еликсирът" pрочиства бъбреците и пикочния мехур, стимулира работата им и най-важното - премахва излишните течности от организма и облекчава уринирането. Сокът от тиква е богат на витамини (особено на бета-каротин), минерални вещества, органични киселини. Съдържа малко целулоза, което го прави много полезен при всички заболявания на стомашно-чревния тракт. Пектините в този сок извеждат от организма излишния холестерол.

Спанак за лакомниците
Умирате за пищни трапези? Пържоли, салати, торта - няма нещо, което да не може да ви изкуши? Признайте си, падате си лакомник и редовно преяждате. Е, прегрешавайте, но помислете и за стомаха си. Най-добре е редовно да го подпомагате със сок от спанак. Да, звучи гадно. Но зеленият фреш върши чудеса с храносмилателната система. Пък и спанакът е "тъпкан" с витамини С и Е. А те никога не са излишни.

Зеле за тънка талия
Започнали сте поредната диета. Гладувате упорито, за да сте в перфектна форма, когато захвърлите палтото и се пуснете по къс ръкав. Трябва ви съюзник - и това е зелето. Но не и на салата. Диетолозите казват, че фрешът от зеле е идеалното естествено средство срещу затлъстяването. Препоръчва се и при язва на дванадесетопръстника, запек, кожни обриви.

Цвекло за релакс
Ако сте нервак, вдигате кръвно за минути или у вас бушува буря от хормони, пийте сок от цвекло. Фрешът е безценен, когато става дума за прочистване на кръвта, бъбреците, черния дроб и жлъчката. Освен това е естествен лек при високо кръвно и се отразява благотворно на сърцето. Сокът от цвекло усмирява и хормоните. Диетолозите го препоръчват при менструални разстройства и по време на климакса.

Лимони за настроение
Чувствате се суперуморени - дори след 10 часа сън? Мързелът ви е налегнал, а доброто настроение никакво го няма? Нормално е - винаги е така в навечерието на пролетта. Трябва ви само едно - витаминозна "бомба". Ще я забъркате лесно - тичайте го пазара за малко портокали и лимони. Фрешът от цитрусови плодове си е класика. Дали ще си изстискате грейпфрут или мандарина - все едно, няма да сгрешите. Най-добрата комбинация обаче е от лимони и портокали. Цитрусовият коктейл има прочистващо и активизиращо въздействие. И ще ви зареди с настроение за нула време.


здравница.ком

Няма коментари: