Wednesday, May 11, 2011

Плодов суперкоктейл пази сърцето здраво







Учени откриха смес от 7 плодови сока, която върши чудеса за сърцето и кръвоносните съдове, заради мощната си комбинация от полифеноли

Френски учени от Университета в Страсбург откриха коктейл от 7 плода, който заздравява сърцето и кръвоносните съдове, намалява риска от инфаркт и инсулт, и при това има страхотен вкус, пише The DailyMail.

Плодовата супернапитка съдържа грозде, ябълки, боровинки, ягоди, както и някои по-екзотични съставки. Това са определяните като “суперхрани” червена боровинка и ацеролата (гранатолистна малпигия или барбадоска вишна) – червен, наподобяващ черешата плод, който съдържа 30 пъти повече витамин С от портокаловия сок. Последната съставка на магичната смес е арония.  
 
200 мл. или една доза от коктейла може да си приготвите, като смесите сока от 30 зърна грозде (126 мл.), 15 боровинки (20 мл.), 9 ягоди (20 мл.), половин ябълка (20 мл.), 8 червени боровинки (10 мл.), 5 ацероли (8 мл.) и 5 зърна арония (8 мл.).

 Всеки от тези плодове съдържа голямо количество полифеноли, които защитават сърцето и възпрепятстват запушването на артериите. Освен това сравнителното изследване на учените сред други сокове и пюрета показало, че съдържащите се в тях полифеноли са най-ефективните за унищожаването на свободните радикали – вредните молекули, повреждащи човешката ДНК и клетките.

Ефективността на коктейла първо била изпробвана в лабораторни условия върху кръвоносните съдове на прасета, а след това окончателно потвърдена с помощта на 80 доброволци. Експериментът с тях показал, че плодовият коктейл със 7 съставки отпуска и подобрява еластичността на стените на кръвоносните съдове, в резултат на което увеличава притока на кръв към сърцето и обогатява жизненоважния орган с допълнително количество хранителни вещества и кислород.
 
Блог класация

No comments:

Post a Comment

Криейтив Комънс договор
Произведението произведение с автор Онзи, който обича морето... и не само е лицензирано под Криейтив Комънс Признание-Некомерсиално-Без производни 2.5 България договор.